Consells de Salut

Una llicència per fumar?

Valorar aquest article
(0 vots)

Una llicència per fumar?

El consum de tabac continua matant a milions de persones a tot el món cada any, i el seu ús està augmentant en alguns països. Això obliga a buscar noves, creatives i radicals mesures de prevenció i control. Un nou article recentment publicat per Simon Chapman (director de l'Action on Smoking and Health d'Austràlia) a la revista Plos Medicine ha obert el debat del que es pot fer per fer front a aquesta epidèmia.
Aquestes són les propostes de Simon Chpaman:
· Tota persona major de 18 anys que vulgui fumar hauria de pagar una llicència anual per fer-ho (targeta intel · ligent per limitar la compra). La quantia econòmica de la llicència dependria dels cigarrets que es vulgui fumar cada dia, amb un límit màxim de consum.
· En comprar cigarretes s'hauria de presentar la llicència i si s'han superat els límits no se'ls podria vendre més.
· Si es decideix deixar de fumar es torna el pagat amb interessos.
· Els que compleixin 18 anys, i vulguin fumar, haurien d'obtenir una llicència passant un examen sobre les conseqüències en la salut de fumar.
Simon Chpaman desenvolupa en el seu article una estratègia molt detallada i estudiada de com implementar la mesura (justificació, tecnologia a utilitzar, costos, renovació de la llicència, pros i contres, incentius, potencials objeccions, i altres).
En les conclusions destaca que els països que estan implementat mesures eficaces de prevenció i control del tabaquisme tenen xifres de prevalença iguals o inferiors al 20%, i es preveu que a mitjà termini arribin al 10%. Actualment està començant el debat de com arribar al punt final d'aquesta epidèmia mundial. Països com Nova Zelanda han anunciat que la seva meta és estar lliures del tabac per a l'any 2025. En els últims 30 anys molts països han aplicat lleis de prevenció i control (prohibició de la publicitat, advertències sanitàries, espais públics lliures del fum del tabac i altres) que prèviament semblaven inimaginables. D'altra banda la percepció social del problema fa que en països com Anglaterra el 45% de la població i un terç dels fumadors recolzen una prohibició total de la venda de tabac.


 

A la mateixa revista Jeff Collin de la Universitat d'Edimburg argumenta contra la llicència per fumar. Segons Collin és absurd històricament que un producte tan perillós sigui tan fàcilment accessible. Encara dóna la benvinguda a les estratègies de punt i final del problema del tabaquisme, considera que hi ha temes ètics a considerar, i veu problemes en la seva implementació. Considera que hi ha altres formes menys crues d'afrontar el problema que no sigui fent un registre d'addictes. A més, opina Collin, la proposta pot desviar el focus d'atenció sobre el vector real de l'epidèmia (la indústria del tabac) ja que si es focalitza en els individus podríem censurar les víctimes, incrementar l'estigmatització dels fumadors i marginar els pobres.
 
 
I tu que opines?

Llegir 2720 vegades

Us aconsellem que visiteu el blog:

blog salut comunitaria

COL·LABORA i AJUDA'NS

Deixa la teva opinio o comentari, la xarxa es per a tu

COL·LABORA

Please, enter your name
Please, enter your e-mail address Mail address is not not valid
Please, enter your message

Subscriu-te

Vols estar al cas de totes les novetats, de tot el que fan les entitats de la XarxaUPS.

Calendari

Novembre 2021
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5